VO-Collegeveckan 2017

VO-Collegeveckan 2017 har kommit och gått, här kan du ta del av vad som hände under vecka 42. VO-Collegeveckan är en återkommande aktivitet då VO-College profilerar sig på olika sätt lokalt, regionalt och nationellt. Varje college avgör själva om de vill delta, vilka aktiviteter som ska genomföras och antalet dagar de medverkar. Allt görs utifrån lokala och regionala förutsättningar. 

Läs mer om VO-Collegeveckan

Uppmärksammat från media (externa länkar, klicka på bilderna)

test

Fyrbodal

VO-College Fyrbodal har tagit fram presentationer som riktar sig till olika målgrupper, en till elever inom vård och omsorg (ungdom och vux), och en till lärare och medarbetare inom vård och omsorg. Syftet är att nå ut med information om det gemensamma arbetet inom ramen för Vård- och omsorgscollege och vad det är för något. Regional samordnare besökte även handledarutbildningar som var igång den veckan.

Gävleborg

Den 16/10 hölls en regional konferens som i första hand riktade sig till handledare på arbetsplatserna. Se inbjudan här!

Göteborg

Den  19 oktober anordnades en regional info-träff om yrken inom vård och omsorg för studie- och yrkesvägledare och AFs vägledare. Se inbjudan här! Där visades det bland annat på hur många som behövs anställas under de närmsta åren framåt, vikten av rätt kompetens och utbildningsbakgrund och hur lönerna se ut inom de olika yrkeskategorierna. Fyra yrkesambassadörer berättade om deras arbeten som undersköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, undersköterska (med expertuppdrag som huvudhandledare) inom hemtjänsten och två stödassistenter som jobbar med individer med funktionsvariationer på ett boende. Enhetschefer från Äldreomsorg och IFO/FH samt en enhetschef och HR-strateg från SU pratade om hur de tänker runt rekrytering, vilka förmåner som erbjuds, behov och krav vid anställning. Att den största förmånen av dem alla är ”att få göra skillnad varje dag”. Två lärare från Katrinelundsgymnasiet berättade sedan om hur Vård och omsorgsprogrammet fungerar, med betoning på att utbildningen ger högskolebehörighet och passar sig särskilt bra som grund även för dem som önskar studera vidare till t.ex. socionom, sjuksköterska, arbetsterapeut och andra yrkesroller. Att det finns lärlingsprogram och att en ny pilot startats upp i Göteborgs Stad med 20 lärlingsplatser där eleverna får en lärlingsanställning , har en fast arbetsplats och får lön. Frågorna var många och som en SYV sa: ”jag hade velat stanna en timma till, detta väckte så många frågor!”. Generellt sade de inbjudna också att de önskade mer information från dessa områden och önskade fler tillfällen som detta för att hålla sig uppdaterade. 

 

Göteborg/Partille/Öckerö - Filmen ”Känslor som spelar roll” gick på bio under ett par veckor med start 6 oktober. En representant från Göteborgs Stad och en yrkesambassadör stod på Biopalatset och delade ut flyers i samband med reklamen för att leda unga och föräldrar till webbplatsen Levla – gör karriär inom vård och omsorg. Det går även att följa deras arbete via social medier på instagram @levla.goteborgsstad!

Kungsbacka - Kungsbacka valde att fokusera på att visa sina yrken under temat "vi har världens bästa arbete", samt utbildningsvägarna dit. På Kulturhuset Fyren/biblioteket onsdag 18 oktober kl. 13-15 kunde en träffa elever, lärare, anställda och arbetsgivare alla med uppdrag och önskan att underlätta vardagen för dem som behöver vård och omsorg. En kunde även träffa en vård- och läshund, testa på taktil massage, ta blodprov och öva på hjärt- och lungräddning. Läs mer här! 

Jämtland

Östersund-Krokom-Bräcke-Berg-Ragunda - Lokalt VO-College i Jämtland bjöd in verksamma undersköterskor, elever och politiker till en heldag med föreläsningar och information den 18 oktober. Under dagen hölls föreläsningar under temat psykisk ohälsa/hälsa. Under dagen överlämnades även utmärkelse och diplom till "Årets handledare Jämtland Härjedalen". Se inbjudan här! 

Kalmar län

Nybro - För att uppmärksamma VO-College veckan och för att uppmuntra fler att läsa vård- och omsorgsutbildningarna, hade elever och lärare på Vård- och omsorgsutbildningarna från Åkrahällskolan och Nybro Vuxenutbildning anordnat följande aktiviteter: Tisdag 17 oktober kunde en efter kl.10 träffa representanter från omsorgen i Nybro kommun och skolan på torget och utanför affärer där det delades ut rosor med information om vård och omsorgscollege. Se inbjudan här! 

Torsdag den 19 oktober var det ”öppet” i metodrumen kl.8.45–9.45 där en fick möjlighet att kontrollera blodtryck, puls och blodsocker mm. På eftermiddagen anordnade VO-College Kalmar aktiviteter för de boende på Strandvägens äldreboende. Det blir blev bland annat handmassage, tipspromenad, möjlighet att kontrollera blodtryck, puls och även servering av en liten näringsshot.

VO-College fanns även representerade på Gymnasiemässan den 14/10 kl.10-14. Flera olika verksamheter i länet anordnade aktiviteter under VO-College veckan. 

Kronoberg

I VO-College Kronoberg genomfördes följande aktiviteter:

Tingsryd - Aktivitet med årskurs 6 och Öppet Hus. Teknikum - Öppet Hus. Växjö Fria Gymnasium - Öppet Hus och VO årskurs 3 elever gjorde praktiska och teoretiska stationer för Språkintroduktionselever. Växjö Kommun - Sångstund + fika med förskola på ett äldreboende. IPad kurs på ett boende. Arbetssökande besöker Evelids äldreboende. Allbo lärcenter - Info i SFI-klasserna med bl.a. VO-College film. Lessebo - Besök på högstadieskolor och massage. Alvesta - Omsorgen hade bokat fotoutställningen, som ska cirkulera på olika skolor inom kommunen. 2 omsorgsassistenter från verksamheten åkte med och pratade med eleverna samt delade ut broschyrer. Ett dagis besökte Furulidens äldreboende. Elever från Vård- och omsorgsutbildningen visade upp några av vårens elevarbeten för allmänheten. Eductus - Öppet Hus och praktiska övningar. Tingsryd kommun - v.48 genomförde aktiviteter på skolor i kommunen. Ljungby - Planering av deltävling i Yrkes-SM. Information till elever i årskurs 9 om vård- och omsorgsprogrammet och branschen.

Norrbotten

Luleå - I lokalt VO-College Luleå erbjöds gratis föreläsningar för att synliggöra och kompetensutveckla undersköterskan och motsvarande yrken. Bland andra medverkade professor Yngve Gustafsson, känd från TV-serien "Sveriges bästa äldreboende". Se inbjudan och program här!

Älvsbyn - VO-College i Älvsbyn bjöd in allmänheten, elever och politiker till en eftermiddag med föreläsning och information den 17 oktober. Under eftermiddagen hölls presentationer i olika montrar. Tipsrunda, frukt mm. Se annonsen här! Annonsen publicerades i Älvsbybladet, Älvsby news (nätet) och Pitetidningen . Den 19 oktober kl 10-12 var Lisbeth Wiklund (utbildningsledare på socialförvaltningen i Luleå) till Älvsbyn och informerade om titulaturer inom funktionshinderområdet: stödpedagog och stödassistent. Personalkontoret, personal- social- omsorgschefer samt kommunal var inbjudna.

Skåne

Nordöstra Skåne - Lokalt VO-College arrangerade "Vårdruset" den 19 oktober klockan 18.00, ett lopp som kan springas eller promineras i syfte att främja hälsa i både arbetsliv och utbildning. Se inbjudan här! 

Sjuhärad

I VOC-region Sjuhärad pågick det lokala processarbete för en framtida lokal certifiering i fyra kommuner även denna vecka. Under v.42 (20/10) anordnades en workshop i Ulricehamn för att bland annat diskutera kommunikationsplan.

Stockholm

Den  17 oktober 2017 bjöd VO-Colelge Stockholm in till kompetensutvecklingsdag för skolledare och vårdlärare. Se inbjudan här! 

Den 19 oktober arrangerades en fartfylld halvdag (i två omgångar) för elever och lärare på VO-programmet åk 3. Se film här nedan, samt inbjudan här! 

Södra Norrland

Örnsköldsvik - Här bjöds eleverna och personal  till en föreläsning på Nolaskolan. Se inbjudan här!

Kramfors - Här anordnades upplevelseverkstad för ungdomar mellan 14-25 år tillsammans med ESF projektet Ung framtid.

Ånge - Lokala styrgrupp anordnade upplevelseverkstad för samtliga elever i årskurs 8 . 

Sundsvall /Timrå - Kommunerna anordnade tillsammans med Landstinget Västernorrland en gemensam praovecka 

Sörmland

Regional och lokala styrgrupper anordnade en temadag den 18 oktober där Carina Åberg från Apel medverkade och hade fokus på stödstrukturer bland annat. Eskilstuna lokala college gjorde en en egen insats.

Värmland

Hagfors/Munkfors - I detta lokala VO-College var det full aktivitet hela veckan! Den16 oktober var det invigning av VOC-veckan på skolan, mingel i ÄBC:s foajé med elever, lärare och arbetslivets representanter. Den 17 oktober besökte VO 3 trygghetsboendet i Munkfors och bjöd på musikquiz med fika. Samma dag informerade VO 2 elever i årskurs 8 om vård- och omsorgsprogrammet och vilka möjligheter som finns efter avslutad utbildning. VO 2:s elever  representerade olika yrkesroller. Elever i VO1 och VO 2 informerade på SFI om vård- och omsorgsprogrammet. Eleverna har fyra olika modersmål och kunde därför svara på frågor från SFI-eleverna. Den 18 oktober hade VO 2-eleverna information för årskurs 8 om vård- och omsorgsprogrammet och vilka möjligheter som finns efter avslutad utbildning. VO2:s elever representerade olika yrkesroller. Slutligen den 20 oktober hade VO 3 eleverna anordnat disco för arbetstagarna på Aktivitetshuset Björkdungen i Hagfors.

Västra Värmland -  I Årjäng anordnades studiebesök för elever på räddningstjänsten, besök av LSS på skolan, visning på hjälpmedelscentralen, besök på hemtjänsten för att se "Nyckelfri hantering" samt deras dokumentationssystem. Sist men men inte minst planerades det för att starta en Podd! I Arvika blir det en blogg gemensam mellan utbildning och verksamhet.

Västmanland

Den 16 oktober var det det information om VO-College i Gallerian på Sala torg, och på Region Västmanlands Ledarforum. Den 17 oktober hade regionen information i Entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås klockan 10-14. VO-College var med och informerade. Den 18 Oktober kl. 14.30-16 i Regionhuset blev det introduktion och information om VO-College, för alla som var intresserade, se inbjudan här! Ordförande i regional styrgrupp och processledare hälsade välkomna. Den 20 oktober var Carlforska gymnasium på Tillberga gransamverkan och gjorde olika aktiviter bla. beröring, sittgymnastik mm. 

Örebro

Regionalt styrgrupp hade möte den 20/10, där Örebro läns ”Årets handledare” bjöds in, firades och uppmärksammades tillsammans med sin chef. 

Östergötland

Linköping - Lokalt VO-College Linköping bjöd in till undersköterskans dag den 17 oktober! Inbjudningarna gick ut till samtliga syvare  för grundskolan i Linköpings kommun, Arbetsförmedlingen, Jobb-och kunskapstorget och Jobbslussen. För elever som redan fick en utbildning inom vård och omsorg anordnades en halvdag med tipspromenad i ”Hälsans tecken” med vinster och förtäring. Se inbjudan här, samt en affisch här! Olika verksamheter hade även ”öppet hus” under veckan.

Norrköping - Den här veckan besökte lokalt Vård- och omsorgscollege alla åk 8:or för att prata om vård- och omsorgsyrket och för att väcka tankar inför gymnasievalet. De var även "veckans instagramare" på @inorrkoping för att nå en bredare publik. Temat på de bilder som visades var ”attrahera fler till vård och omsorg”. 

Vad hände tidigare år?

VO-Collegeveckan 2016

VO-Collegeveckan 2015