Årets handledare 2021 är Malin Kristell Larsson

onsdag, 1 december 2021

Nu är Årets handledare 2021 utsedd och vinnaren är Malin Kristell Larsson. Malin arbetar som undersköterska och handleder undersköterskor på BB/förlossningen på lasarettet i Ystad. Utmärkelsen har delats ut sedan 2016 och det här är första gången som någon från VO-college Skåne kammar hem priset. 

Intervju med vinnaren, Malin Kristell Larsson. Text av Region Skåne:

Det var en överlycklig Malin Kristell Larsson som fick ta emot priset som Årets handledare 2021 vid föreningen Vård- och omsorgscollege digitala rikskonferens i dag.

– Jag kunde inte tro att det var sant när jag i somras utsågs till Årets handledare i Skåne. Att nu få priset för hela Sverige är helt fantastiskt – jag ryser i hela kroppen!

Malin Kristell Larsson förklarar att hon helst hade velat dela priset med alla sina kollegor.

– Att vara handledare kan verkligen vara ett teamarbete. Någon kollega kanske är bättre på någon arbetsuppgift, medan någon annan är bättre på något annat. Då kan man ta huvudansvaret för olika områden och på så sätt ge studenterna den bästa helheten, säger hon.

Marie-Charlotte Nilsson är chef för förlossnings- och BB-avdelningen i Ystad och den som nominerat Malin Kristell Larsson till utmärkelsen. Hon tycker att priset går till helt rätt person.

– Malin vågar ta ett stort ansvar, samtidigt som hon är ödmjuk och följsam. Hon kör inte samma program och för alla, utan anpassar sig efter individen. Hon får verkligen eleverna att känna sig välkomna och sedda.

Marie-Charlotte förklarar att handledning inte bara innebär att hjälpa nyblivna undersköterskor att bli trygga i yrkesrollen. Det är en roll som går igen i hela arbetsvardagen.

– Malin tillför så mycket på arbetsplatsen med sin kunskap. Det kan vara att hon vägleder undersköterskekollegor, barnmorskor eller en oerfaren läkare. Hon handleder också den nyblivna familjen när det till exempel amning.

Intervju med Susanne Rosenström och Annika Andersson från VO-college Skåne:

– Det känns fantastiskt roligt att Årets handledare finns i Skåne. Handledaren har stor betydelse för studenternas arbetsmiljö och lärande under den arbetsplatsförlagda utbildningen. Att cheferna ser och uppmärksammar handledarrollen är viktigt. Därför gläder det mig lite extra att det är Malins chef Marie-Charlotte som har nominerat Malin i kategorin årets handledare, säger Annika Andersson som är regional ordförande för VO-college Skåne och Vård- och omsorgsdirektör i Helsingborg. 

– Vi känner oss väldigt stolta i Skåne idag för att Malin, som en mycket värdig representant för handledarna, först tagit sig till utnämningen som Årets Handledare i Skåne och nu också blivit utnämnd som Årets Handledare Sverige 2021. Hennes goda handledarskap och ödmjuka sätt lotsar de studerande in i sitt nya yrke med stöd, förväntan och krav som motsvarar var den studerande befinner sig. Med ett bemötande som utgår från att tänka på hur ”det känns att vara ny på jobbet”, skapar hon en relation som grund för att också kunna ge feedback på det som behöver utvecklas eller inte fungerar, säger Susanne Rosenström som är regional processledare för VO-college Skåne. 

Av nominerade handledare från regioner och kommuner i hela landet föll juryns val på Malin Kristell Larsson med motiveringen: 

”Malin har en smittande arbetsglädje och finns som en trygg lots för sina elever. Hon ger saklig feedback som hjälper dem att växa och nå sina mål, och är noga med att den praktiska perioden håller hög kvalitet. Den studerande får ”extra allt” av det som Malin har i sin ryggsäck!”