VO-Collegeveckan 2019

VO-Collegeveckan 2019, som anordnas vecka 42, fylldes av lokala och regionala aktiviteter för att lyfta vård- och omsorgssektorn runt om i Sverige. Att delta under och att anordna VO-Collegeveckan är frivilligt och sker efter lokala och regionala förutsättningar. Här kommer en sammanställning av VO-Collegeveckan 2019.

VO-college Östergötland

Upplevelseverkstad vecka 42 16/10-19

VO - College Örebro län

Skoltävling på Rudbecksgymnasiet i Örebro den 17 oktober.
Yrkesambassadörer erbjuder prova-på-aktiviteter.

VO-College Sörmland

Minimässa för blivande elever där utbildningsanordnare och arbetsgivare presenterar vad utbildning och praktik kan innebära när man exempelvis söker till VO-programmet. 

Temadag för regionalt och alla lokala college. Fokus på handledning samt framtidens vård och omsorg.

VO-College Jämtland

Inspirationsdag för vård- & omsorgspersonal 2019 Årets tema är Arbetsmiljö Onsdagen 16/10.

VO-College Stockholmsregion

För fjärde året i rad anordnar VO-College Stockholm VO-Collegedagen, torsdag den 17 oktober. Som värd för dagen står Kungliga Tekniska Högskolan i Flemingsberg. 

Syftet med dagen är att synliggöra möjligheter inom vård- och omsorg och hälso- och sjukvård samt att inspirera för framtiden. https://vocsthlm.se/voc-dagen-17-oktober/
 

VO-College Boråsregionen

Certifieringsceremoni lokalt college Borås – Bollebygd äger rum den 15/10 mellan klockan 13.00-ca 15.30 på Navet Science Center i Borås.

Lokalt college MUST (Mark, Ulricehamn, Svenljunga, Tranemo) planerar att ha upplevelseverkstäder på gymnasieskolan i Marks kommun. Målgrupp är allmänhet, andra elever på skolan samt vuxenutbildningens elever.
 

VO-College Fyrbodal

Orust genomför en kampanj för att informera om att man samverkar inom VO-college. Orust kommun ska delta i jobb- och utbildningsmässa.
Uddevalla och Färgelanda kommun bjuder in till handledarträff.
Skolan i Uddevalla ska finnas ute på Torp (ett stort köpcentrum) och kommer bl a att synliggöra Vård- och omsorgscollege.

VO-College Kalmar

Regionalt:
Handledarens dag 15/10, Oskarshamns Folkhögskola kl 13-17

Norr Kalmar län
Drop in-fika för chefer och apl-samordnare

Arbetsförmedlingen besöker utbildningsanordnare med sökanden

Informationseftermiddag på stan (Västervik)

Information sprids till åk 8, även massmedia

Öppet hus på gymnasiet

Söder Kalmar län
Pilot för Upplevelseverkstad för åk 8, 4 dagar på Länssjukhuset i Kalmar

Föreläsning av vårdpersonal från Operation Smile (Nybro)

Information med rollup och give-aways på gymnasieskola (Axel Weudel, Kalmar)

VO-College Göteborgsregion

Göteborg-Partille-Öckerö 
Dialogdag - Skola/arbetsliv om Likabehandling en eftermiddag på Katrinelunds gymnasiet. Katrinelund berättar om sitt pågående arbete, samt att det blir olika värderings- och gruppövningar.

Mölndal
Bjuder in alla sina elever, ungdomar och vuxna till gemensamträff med stadens verksamheter för att visa på bredden i yrkesutgångarna.

Kungsbacka fortsätter med succén från fjolåret och tar återigen köpcentret Kungsmässan i besittning. Här samverkar skola, elever och arbetsgivare med ett gemensamt utbud, man befinner sig mitt på allmän plats så även brukare kan delta i eventet. Här erbjuds blodtryckstagning, massage m.m.

Alingsås avser att i år ha fokus på vad eleverna som gått hos dem läser för vidareutbildning, Högskola till sjuksköterska, lärare, socionom m.m. Visa upp vidareutbildningar för USK, vad finns det? Eventuellt får de besök av en person som drabbats av en ryggskada som kan berätta om sin rehabilitering och vägen tillbaka! De försöker också lägga in så mycket studiebesök som de kan under denna veckan.

VO-College Strömstad Tanum

Planerar att den 16 oktober klockan 11-14:00 finnas i ICA Supermarket Hedemyrs entre i Tanumshede och där erbjuda prova på HLR. 

VO-College Jönköpings län

Aneby kommun anordnar en temakväll med inspiration kring innovation, som vänder sig till arbetsgivare och lärare inom VO-College.

Lokal styrgrupp Jönköping, Habo, Mullsjö

Den lokala styrgruppen firar sin certifiering under VO-College veckan med en aktivitet där man bjuder in alla elever som läser Vård och omsorg på gymnasiet och på vuxenutbildningen, rektorer, lärare, SYV och APL samordnare. Alla ingående parter i det lokala colleget kommer att ha ett mässbord och presentera sin verksamhet. En digital tipspromenad med frågor som rör vårt college. Det bjuds på kaffe och tårta. Ca.500 personer beräknas delta.

Lokal styrgrupp GGVV, Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo

Varje utbildare ska marknadsföra VO-College under VO-collegeveckan på respektive skola för sina egna elever.
För att fira sin certifiering är chefer, APL-samordnare, rektorer och lärare inbjudna till en aktivitet. Cirka100 personer beräknas komma.

Mats Olsson från Kairos Futures, föreläser om framtiden kompetensförsörjning, Representant från fackförbundet Kommunal talar om undersköterskans viktiga roll och vikten av att höja statusen på yrket, YH- utbildning i välfärdsteknologi kommer att presenteras.

VO-College Västernorrland

I Ånge blir det upplevelseverkstäder kombinerade med ”World skills” deltävling. 

Örnsköldsvik – Upplevelseverkstad den 16 oktober. Det är  också en praovecka i region Västernorrland.

VO-College Gävleborg

Regionalt
Årligen delar Vård- och omsorgscollege Gävleborg ut priserna Årets handledare och Årets arbetsplats. Vinnarna har utmärkt sig genom att bidra till en bra undervisningsmiljö för de studerande som läser på gymnasiets eller vuxenutbildningens vård- och omsorgsutbildning.

Den 15/10 kommer vinnarna att uppmärksammas och uppvaktas.

Bollnäs
Elever från vård- och omsorgsutbildningarna i Bollnäs och personal från Bollnäs sjukhus visar hur Hjärt- och lungräddning (HLR) går till i samband med europeiska hjärtstoppsdagen ”Restart a Heart Day”. Möjlighet finns att prova HLR på dockor för intresserade.

Hudiksvall
Elever från åk 3 på Vård- och omsorgsprogrammet på Bromangymnasiet visar hur Hjärt- och lungräddning (HLR) går till i samband med europeiska hjärtstoppsdagen ”Restart a Heart Day”. Information och prova på för allmänheten.

Även under vecka 43
Söderhamn
Söderhamns omvårdnadsförvaltning deltar vid aktiviteter tillsammans med de lokala utbildningarna under v 43 för att visa upp vad du kan jobba med efter en vård- och omsorgsutbildning.

VO-College Norrbotten går ALL IN på VO-College veckan!

Läs mer om Norrbottens aktiviteter här

VO-College Kronoberg

 • Besök och present till alla elever som har börjat Vård- och omsorgsprogrammet under hösten 2019
 • Öppet hus på Gymnasieskolor med Vård och omsorgsprogram
 • Mini Upplevelseverkstad på högstadieskola; testa på HLR, benlindning och tvåmannacykeln
 • Inspelning av film på Lss boende
 • Cykelsafari med Arbete och välfärd, besök på olika enhetr för att öka intresset till vård och omsorg. Visning av hjärtstartare på skola
 • Representant i lokal styrgrupp ansvarig för instagram kontot i bla Växjö kommun hela vecka 42
 • Besök på Växjö Fria Gymnasium för att informera om våra verksamheter och vilka möjligheter till arbete som finns.
 • Klass 6 elever på besök på vuxen skola; genus och normkreativt perspektiv; kan ett yrke ha ett namn eller tillhöra ett kön? Träffa Henrik, usk, vad vill du jobba med när du blir stor? mm
 • Mini ”upplevelseverkstad” med övriga elever på vux, tex ta blodtryck och kolla puls en av dagarna. Stolt undersköterska – prata om och sprida information om material och vikten av att våga vara stolt #stoltundersköterska (Ljungby, Markaryd och Älmhults kommuner)

VO-College Halland

Vård- och omsorgscollege Halland vill under vecka 42 inspirera, motivera och prata vård och omsorg och därmed sätta fokus på världens viktigaste jobb. Vi hoppas att du som rektor på Vård och omsorgsprogramet, så väl gymnasienivå eller vuxenutbildning, tillsammans med era elever, lärare och yrkesvägledare har möjlighet att närvara på denna halvdag. Avdelningschefer och handledare från verksamheterna kommer också att bjudas in.
Plats: Sannarpsgymnasiet, Frennarpsvägen 8, Halmstad.
Lokal: Galaxen Dag: 15 oktober 2019 mellan 12.30-16:00
Denna dag möjliggörs genom Vård och omsorgscollege Halmstad, Laholm, Hylte i sammarbete med utbildarna, arbetsgivarna och kommunal.
 

Aktiviteter i Varberg
17 oktober 2019 Hallands sjukhus Samlingssalen kl 08:30-ca 11:30

Programtema Psykisk ohälsa

Kristina Håkeborg, ordförande i Vård och omsorgscollege Varberg-Falkenberg öppnar dagen

 • Att tänka på döden är normalt-att ta sitt liv är ovanligt

Peter Jacobsson,psykolog, Psykiatrin, Region Halland

 • Att skada sig själv-ett sätt att överleva

Malin Emanuelsdotter från föreningen Hjärnkoll

VO-College Skåne

Vecka 42 är VO-collegeveckan - då vi sätter extra fokus på möjligheterna att jobba inom vård och omsorg. Det här händer i Skåne i veckan!

VO-College Västmanland

Tisdag den 15 oktober.

Kompetenscenter Köping  kommer på tisdagen kl 15-17 bjuda in alla handledare i alla verksamheter , gamla och nya till oss på skolan.

Vi får ett forum där vi kan diskutera handledarrollen och bedömningssituationer.

Ett sätt att stärka rollen som handledare och skolan får en inblick i vad som är aktuellt i verksamheterna. Kontaktperson Susanne Andersson [email protected]

Tisdag och onsdag den 15-16 oktober, kommer Västerås Citygymnasiet genomföra schemabrytande aktiviteter som HLR-utbildning för skolans elever i åk 1-2,  APL information inför APL, facklig information och arbetsmiljö  genomföras med alla elever på skolan. Kontaktperson Eva-Lena Drwiega [email protected]

Onsdag den 16 oktober.

På onsdagen och torsdagen den 16-17 oktober kommer Komptenscenter Köping att ha besök från Norge, tre vårdlärare från Bergen ska besöka oss och jobbskugga oss. Där vi bland annat kommer att tala om VO-College. Kontaktperson Susanne Andersson [email protected]

Torsdag den 17 oktober.

Norra Västmanlands utbildningsförbund anordnar handledarträff. Kontaktperson Mattias Pålsson [email protected]

Fredag den 18 Oktober.

Seminarium Välfärdsteknik och språk. Karlsgatan 2 kl. 13.30 – 16.00.

Programmet innehåller Årets handledare i Västmanland, ESF projekt Välfärdsteknologi i Sala, Västmanlands språkombuds utbildare och Olga Orrit VO-College nationellt, ”Språk och kommunikationskompetens”. Kontaktperson Emma Brusling [email protected]

I lokalt college Sala har man en lokal annons kampanj för att lyfta Vård- och omsorg under hela vecka 42.