Sociala medier

På Vård- och omsorgscollege nationella facebooksida finns händelser från hela landet.  Här kan du som är regional samordnare eller certifierare läsa hur du använder facebook och instagram, hur du skapar ett konto och vad du kan och inte skriva i sociala medier.

Facebook är ett enkelt sätt att sprida information till många snabbt genom texter, bilder och länkar.

Så här använder du facebook

Skriva en text: Klicka i rutan där det står ”Vad har du för dig”/ ”Vad gör du just nu” eller något liknade och skriv om någon händelse som är viktig eller rolig, klicka därefter på ”Skicka”.

Lägga upp en bild/filmklipp: Klicka på fliken ”Foton/filmklipp” sen väljer du ”Ladda upp foto/filmklipp” och kommer då till datorns hårddisk där du letar fram foton/klippen du vill använda följt av ”Öppna”. De bilder du valt kommer då en efter en att ladda upp i rutan. Om du vill skriva något gör det i händelsen ovanför.

Länka till en sida på nätet: Kopiera internetlänken och klistra in den i textrutan. Det görs enklast genom att markera internetadressen, högerklicka och välja ”Kopiera” och sedan ”Klistra in” i textrutan på facebook. När länken laddats upp går det bra att ta bort den inklistrade länken och istället berätta vad länken handlar om.  Hemsidan visas i en egen ruta.

Bjuda in till ett evenemang: Klicka där det står ”Evenemang, milstolpe”. Skriv namn på evenemanget, sen en inbjudande text samt övrig information om tid och plats. Lägg gärna in en bild.

Dela ett evenemang: Det gör du enklast genom att kopiera webbadressen för evenemanget och helt enkelt klistra in det i statusfältet. Det kan vara från skolors hemsidor med info om öppet hus eller liknande. Det är dock bara offentliga evenemang som går att dela och inte evenemang med ”Endast inbjudan”.

Redigera/ta bort ett inlägg: När ett inlägg är publicerat, oavsett om det är text, bild eller länk så finns det en liten pil överst till höger i statusrutans. Klicka på den och det kommer en meny med olika alternativ för om du vill ta bort inlägget helt eller om du vill redigera det.

Exempel på innehåll

 • Datum för mässor och liknande
 • Lediga jobb/ tips om arbetsgivare som söker personal
 • Information från Skolverket
 • Information eller reportage om elever som gjort ett bra gymnasiearbete, fått ett stipendium eller liknande

Lokala händelser

 • Information från kurser och utbildningar som anställda har varit på
 • Intervjuer/reportage med elever, lärare, anställda osv
 • Påminnelse om sista ansökningsdatum för utbildningar och liknande
 • Reportage från yrkes-SM/VM

Starta en facebooksida

För att starta en facebooksida för ett regionalt college måste du först ha ett konto på facebook.
Klickar sedan på den lilla pilen högst upp till höger i det blå fältet för att få fram en rullmeny. Där väljer du ”Skapa en sida”.
Välj bilden ”Företag, organisation eller institution” och välj sedan i menyn vad som passar bäst av alternativen, förslagsvis utbildning. Sedan skriver du Vård- och omsorgscollege samt region i rutan under.
Därefter fyller du i information om sidan och organisationen samt profilbild och liknande. Det finns tydliga instruktioner i varje ruta.
Regionala samordnare kan starta en egen regional facebooksida. Därifrån gillar du den nationella sidan och informerar kansliet om det. Kansliet lägger till dig som administratör på den nationella sidan så att du kan göra inlägg. När du sen loggar in kommer båda sidorna upp som ”Mina sidor”, du väljer vilken av dem du vill jobba med.

Starta ett instagramkonto

För att starta ett instagramkonto laddar du ner instagram-appen på din telefon. Från Appstore om du har en Iphone, från Google play om du har en Android-telefon eller från Windows Phone Store om du har en Windows Phone.
När appen är installerad så öppnar du den genom att trycka på appen instagram.
Tryck på ”Registrera med e-post” om du vill registrera din e-postadress eller ”Registrera med Facebook” om du vill registrera dig med ditt facebook-konto istället.
Om du väljer att registrerar dig med din e-post så skapar du ett användarnamn och ett lösenord. Du fyller i dina profiluppgifter och trycker sedan på ”Klar”. Om du väljer att logga in med facebook istället så loggar du helt enkelt in dig med din facebookuppgifter.

Vård- och omsorgscollege officiella hashtag

Vård- och omsorgscollege officiella hashtag är #vocollege

Den använder du genom att skriva den i kommentaren till bilden du lägger upp på instagram, eller i ett inlägg på facebook. Alla inlägg med den hashtagen hamnar på samma ställe.

Att tänka på i sociala medier

 • Innehållet ska vara relevant för VO-College
 • Ingen känslig eller sekretessbelagd information
 • Inga bilder utan medgivande